blackstar

Nu ägnar många fans sig åt att försöka avkoda plattan för att finna de hemliga koderna – och bidra med bisarra teorier – om budskapen som eventuellt finns gömda i albumet. – Jag tror att albumet ”Blackstar” är Bowies sätt att skapa konst av sin egen bortgång, säger Håkan Steen, Nöjesbladets. Inte så att hans tio minuter långa, mässande och lätt avantgardistiska utflykt into the world of spacejazz lär knö sig in mellan Space oddity och Starman på min Best of Bowie-lista, men när jag nu lyssnar ordentligt och ger Blackstar tillräckligt med tid inser jag att den mycket väl kan få avrunda den där. David Bowie firade sin årsdag med att släppa nya plattan ”Blackstar”. I födelsedagspesent från en enad kritikerkår fick han idel positiva recensioner.

Blackstar Video

Celldweller - Wish Upon A Blackstar (Full Album) [HD]

Blackstar - din

Både musikindustrin och konsumtionen har förändrats och Bowie förstod att detta skulle ske, men innan han tog farväl efterlämnade han sig det sista klassiska albumet. Misstron och den närmast skeptiska känslan som följde efter singeln Blackstar förra året, då man verkligen undrade vart David Bowie var på väg, är nämligen till stora delar som bortblåst. Förr eller senare börjar alla rockmusiker spela jazz. Keyboardisten Jason Lindner hade med sig nio gamla syntar till studion som han kopplade till analoga fotpedaler, säger Tony Visconti. Vänligen uppdatera för att få den senaste och snabbaste versionen. Andres Lokko skriver i SvD att om förra plattan nästan imponerade mest för att den 80 talet vart tog du vägen in i hemlighet så är det här något annat. Även Billboard ger betyg 4 av 5. Bowie är dock ensam om att ha klarat övergången från dåtid till nutid med visionerna i behåll. Att sammanställa en temaskiva om sin förutbestämda bortgång är dock unikt, men ligger i linje hudiksvalls tidning Bowies sätt att se på kultur. Följdfrågan blir om det är magnus högström med klassiska skivor?

Blackstar - det lite

Publiken får en allt större roll, det kommer inte att finnas plats för odödliga ikoner som definierar tidsperioder och musikutbudet förutspås växa lavinartat. Roberto Saviano om hyllade maffiaserien: Denna bakgrund är avgörande för att definiera Blackstar som det sista klassiska albumet. Bowie är dock ensam om att ha klarat övergången från dåtid till nutid med visionerna i behåll. Det har gått tre år sedan David Bowies återkomst i musikens rampljus. En klassiker kan aldrig uppnå sin status på egen hand. Ett instrument som han använt som en jazzig detalj på flera av sina rocklåtar, men vad har fått den snart åriga sångaren att ta steget ut och göra ett helt jazzalbum?